Om DICE

Det är ganska häftigt att vi, lilla Sverige har ett av de världsledande företagen inom spelutveckling. DICE som har gjort den populära serien med Battlefield är ett företag baserat i Stockholm.

Det hela började i Växjö i ett studentrum där fem studenter bildade handelsbolaget Digital Illusions. Andreas Axelsson, Mats Dal Fredrik Liliegren, Olof Gustafsson och Ulf Mandorff hade tidigare utvecklat spel för Amiga i form av olika flipperspel. Digial Illusions startades 1992.

Mellan 1992 och 1993 så flyttade man till Göteborg samt bytte namn till Digital Illusions CE AB. Det var då man fick till förkortningen ”DICE”. Från början var det mest ett kompisgäng som satt och gjorde spel de tyckte var roliga. Men under denna period så växte företaget och blev större än de någonsin hade anat. Du kommer kanske ihåg spelet S40 Racing från 90-talet? Det var en av DICE:s första spel som storföretag. Ett spel som kom ut 1997 och var ämnat för PC. Det var ett bilspel där man körde Volvomodellen S40.

DICE börsintroducerades 1998 och ett år efter gjorde man sitt allra första first person-shooter, Codename Eagle. Inom just denna speltyp skulle DICE dominera i under den kommande framtiden, fast de visste inte om det då. DICE flyttade sitt huvudkontor till Stockholm under 2004 och startade en del dotterbolag samt köpte upp mindre utvecklare och spel. Samma år meddelande Electronic Arts att man skulle köpa upp DICE och köpte 62 % av aktierna. Två år senare förvärvande man hela studion och DICE blev en del av Electronic Arts. Så ser konstellationen ut än idag.

Under årens lopp har företaget släppt väldigt många spel. Hela 60 stycken under sin 20 åriga existens. Vi kan ta och berätta om de spel som har fått mest uppmärksamhet och blivit älskade av gamers runt om i världen.

Vi kommer att hoppa fram lite i tiden och landar år 2001 när det börjar ta fart i lokalerna hos DICE.

Shrek

DICE fick äran att ta fram en spelversion av den datoranimerade filmen Shrek som kom ut 2001. Filmen blev en väldigt stor succé och det har kommit många uppföljare efter det. DICE utvecklade spelet för Xbox men skulle släppa det även till Playstation, den senare blev dock inställd. Spelet släpptes i november 2001 och var väldigt bra gjort för sin tid.

Battlefield 1942

Här tog en ny era vid. DICE hade skapat det första i serien Battlefield. Det var delvist baserat på deras första shooter Codename Eagle. Spelet var utvecklat för Windows och Mac. Resten av Battlefield-serien känner ni säkert till. Bland annat Battlefield 2142 kom ut 2006 till Windows och Mac.

Mirrors Edge

Detta var ett helt nytt koncept i förstapersonsvy. Spelkänslan var otroligt hög och man kände att man kunde kontrollera spelkaraktären på ett helt annat sätt. Allt sammanvävdes med kamerarörelser och parkourteknik. Spelet släpptes 2008 och till flera olika plattformar. Windows, Playstation 3, Xbox 360 och iOS.

Medal of Honor

I detta populära krigsspel var man dock inte med och utvecklade från grunden. I Medal of Honor så tog man fram multiplayerläget i stället. Spelet släpptes 2010 till Windows, Playstation 3 och Xbox 360.

Vi har valt att inte berätta om precis alla spel här. Istället tar vi och skapar en artikelserier om dessa. Några gånger i månaden kommer vi att berätta om alla DICE:s spel som de har utvecklat genom åren. Håll därför koll på nyhetssidan om du vill läsa om dem.