Om Battlefield 4

Battlefield 4 är den senaste i serien Battlefield. I skrivande stund är det den aktuellaste utgåvan från DICE och Electronic Arts.

Detta spel kom ut 2013 och är det bästa Battlefield som vi någonsin har spelat. Battlefield 3 var en ganska stor revolution när den kom men nu har man finslipat allt i 4:an. Ännu en ny version av deras egen spelmotor Frostbite finns i spelet, denna är nu uppe i version 3.

Man har lagt till nya saker som t.ex. att kulorna tappar höjd vid olika förhållanden. Detta var även implementerat på föregående version men inte lika bra som det är nu. Man får verkligen träna på sin skjutteknik innan man kan träffa fiender på olika avstånd. Men själva upplägget är det samma. Det går att spela singleplayer eller multiplayer. Köp man en ”Campaign” går det i storymode och med multiplayer spelar man mot andra personer runt om i världen.

Handlingen i Battlefield 4

bf4Denna gång så utspelar sig handlingen i framtiden. Året är 2020 och det är ett spänt läge mellan USA och Ryssland. Även Kina är på gång att starta ett krig med andra länder. Nu får man följa specialmilitären Daniel “Reck” Recker på en resa för att stoppa olika krigshändelser.

Battlefield 4 bjuder på många nyheter när det kommer till spelarlägen i multiplayer. Här är alla:

Obliteration – Här gäller det för spelare att hämta en bomb och placera den på ett förutbestämt mål.

Defuse – I detta spelläge så kan man inte återuppstå om man dör. Vanligtvis så kommer man tillbaka inom någon minut och kan fortsätta spelet. Men i Defuse så får man vänta tills hela rundan är avklarad. Helt klart ett väldigt spännande spelläge som kräver koncentration. Är man död så är det kört.

Sedan är det ganska många spellägen som har blivit lite uppiffade och uppgraderats med fler funktioner osv. Men dessa två är helt nya och väldigt roliga.

DICE och Electronic Arts går alltid ut stort när det kommer till lansering av en ny produkt. Man har alltid försökt att skapa en ”hype” kring spelen som ska släppas. T.ex. så kan man helt plötsligt släppa en liten filmsnutt på Youtube som visar sekvenser ur spelet. Dessa klipp brukar inte vara längre än 1 minut, ändå får man flera miljoner träffar på bara några timmar. Det skapar ett otroligt ”ha begär” hos spelarna. Man vill ju alltid ha det senaste att spela på. Särskilt om man har spelat alla tidigare versioner. Battlefield Vietnam, Battlefield 2142, Battlefield 2 och 3 osv.

Två läger mellan COD och BF

Den främsta konkurrenten till Battlefield serien är Call Of Duty. Det är ett mycket liknande spelupplägg med singelläge och multiplayer. Men spelen skiljer sig ganska mycket åt på multiplayernivå. Detta har delat in många ”gamers” i två läger: COD vs. BF.

Enkelt förklarat är Call Of Duty en mer snabbare variant och inte lika verklighetstroget som Battlefield. I Call Of Duty är det ett högre tempo på mindre och trånga banor.

Battlefield speglar verkligheten på ett bättre sätt och här lägger man in fler fordon och sprider ut slagen på ett större område. Det går att ta det lugnt och vara mer taktisk i sitt spelande.

Finns till Windows, Playstation 3, Playstation 4, XBOX 360 och XBOX One.