Om Battlefield 3

bf3BF2142 har faktiskt en del år på nacken och idag är det nyare spel från DICE dominerar med. Här tänkte vi ta och presentera spelet Battlefield 3 eller BF3 som det också kallas. Det är inte ett futuristiskt spel likt BF2142, det är mer realistiskt. Både vapen och maskiner som figurerar i spelet finns i verkligheten, även om man har gjort om det mesta så baseras dessa ändå på riktiga vapen. Nytt i Battlefield 3 är att man kan flyga stridsflygplan i multiplayer. Det är en maskin som är svår att bemästra, men kan man den klarar man av alla typer av motstånd.

Battlefield 3 är uppföljaren till Battlefield 2 som blev väldigt populärt när det kom ut. Battlefield 3 släpptes 2011 och blev snabbt populär bland spelare runt om i världen. Det är som bekant den svenska spelstudion DICE som gör spelet och Electronic Arts (EA) är distributör. Snabbt förklarat så är spelet uppbyggt på två stycken spelarlägen. Det är först ett singelspel ”Campaign” och ett flerspelarläge ”Multiplayer”. När man spelar singelspel så gör man det helt ensam mot en förutbestämd story som tar en från start till mål. Detta spelläge kräver inte någon internetuppkoppling. Vill man däremot spela mot andra i flerspelarläget så måste man ha tillgång till internet, även andra kostnader kan tillkomma. Det beror på vilken plattform man använder.

I multiplayer kan man spela upp till 64 spelare samtidigt, om man kör på dator och upp till 24 på konsoll. I multiplayer tävlar man i två olika lag och diverse banor. Där ska man samarbeta för att ta ut fienden eller utföra olika uppdrag.

I singelspelet så är det en handling som för spelaren framåt. Det handlar om att försöka hitta en försvunnen grupp på fem soldater. Inledningsvis får man spela som Henry Blackburn och man reser genom flera världsdelar i jakten på gruppen som måste räddas.

DICE har gjort ett väldigt bra jobb med detta spel. Spelgrafiken är mycket bra. Battlefield 3 bygger på en ny version av deras spelmotor Frostbite 2.0. När man kör igång spelet så märker man att det är en otrolig förbättring jämfört med föregående spel. Rörelser och andra saker som man kan påverka som spelare är mycket verklighetstroget.

Multiplayerläget är det allra populäraste och det är oftast den främsta anledningen till varför man köper spelet. Här är alla olika lägen man kan spela i Battlefield 3:

Rush – Här tävlar två stycken lag och det går ut på att förstöra eller försvara M-COM-stationer som finns utplacerade i banan. Det är max 64 på dator och 24 på konsol.

Squad Rush – Samma princip som i vanliga Rush fast här är man bara fyra i varje lag och man har inte tillgång till fordon.

Conquest – 64 eller 24 spelare är uppdelade i två lag. Här ska man ta sig fram och ta över olika kontrollpunkter som finns och döda sina motståndare. Här kan man återta kontrollpunkter vilket inte är möjligt i Rush där man förstör M-COMS.

Squad Deathmatch – Totalt 16 spelare på en bana som delas upp i fyra olika lag. Det gäller att döda så många av motståndarlaget som möjligt. Flest ”frags” vinner.

Team Deathmatch – Som ovan fast med tolv stycken i varje lag och dessutom utan bilar och andra fordon.

Battlefield 3 finns till Windows, Playstation 3, XBOX 360 och IOS.